اسپلینت بینی وسیله است که بعد از جراحی زیبایی بینی در اصفهان توسط پزشک جای گذاری میشود و باید در طول دوره ریکاوری تا زمانی که پزشک تشخیص دهد بر روی بینی نگه داشته شود. این ابزار شامل دو تکه پلاستیک، آلومینیوم، سیلیکون است که به صورت طولی داخل بینی بیمار قرار داده میشود. برای آنکه با این ابزار بیشتر آشنا شوید ، بهتر است مقاله تهیه شده توسط بهترین جراح بینی در اصفهان دکتر مینا نجارزاده را مطالعه نمایید.
انواع اسپلینت بینی
داخلی: اسپلینت داخل بینی در داخل غضروف بینی قرارمی گیرد و از طریق چند بخیه در جای خود ثابت میشود.
خارجی: اسپلینت بینی خارجی روی بینی فرد قرار گرفته و به وسیله چسب پزشکی و همین طور بانداژ مناسب در جای خود فیکس و ثابت میشود.
استفاده از اسپلینت های بینی برای چیست؟
این آتلها جنبه حمایتی دارند، یعنی برای کمک به قرار گیری بینی در فرم و حالت صحیح و همچنین کمک به تنفس بهتر برخی بیماران کاربرد دارد. درواقع هر دو نوع آتل با دو هدف و کاربرد اصلی توسط جراح بینی به کار گرفته میشوند:
پس از جراحی، برای ثابت و بی تحرک نگه داشتن بینی در فرم جدیدی که در طی جراحی برای آن در نظر گرفته شده از اسپلینت بینی استفاده میشود. همچنین در دوره نقاهت و ریکاوری بعد از جراحی، این آتلها به حمایت و مراقبت از بینی در برابر فشار و حوادث مختلف کمک میکنند. (مراقبت آتل از بینی به این معنی نیست که میتوان رفتارهای خطرناک داشت و یا مراقبت نداشت، بلکه آتل تنها یک لایهی محافظ است که برای چند روز ابتدایی بعد از جراحی که بینی در آسیب پذیرترین حالت خود قرار دارد، به کمک بیمار میآید)
در چه جراحیها بینی میتوان از اسپلینت های بینی کمک گرفت؟
جراحی زیبایی بینی یا راینوپلاستی: این پروسیجر برای اصلاح و بهبود ظاهر و یا برطرف کردن ایرادات فانکشنال بینی کاربرد دارد. عمل بینی، یکی از پر طرفدارترین و رایجترین جراحیهای بینی به شمار میرود. بعد از اتمام جراحی، بهترین جراح بینی اصفهان دکتر نجارزاده اتل را برای ثابت نگه داشتن غضروف بینی به کار میگیرد.
سپتوپلاستی: در مواقعی که سپتوم، (دیوارهی غضروفی و یا استخوانی که دو سوراخ بین بینی را از هم جدا میکند) دچار شکستگی و یا انحراف باشد و به این ترتیب نفس کشیدن فرد را با مشکل مواجه کند، از جراحی سپتوپلاستی یا جراحی انحراف بینی برای برطرف کردن این مشکل کمک گرفته میشود. بعد از اتمام جراحی بینی شکسته یا انحراف بینی پزشک از اسپلینت بینی داخلی برای حمایت از سپتوم اصلاح شده و همچنین کاهش خونریزی، استفاده میکند.
جراحی بینی شکسته: قسمت بالایی بینی از استخوان و سایر بخشها از غضروف تشکیل شده است. شکستگی بینی عبارت است از ترک خوردن بخشی از قسمت استخوانی و یا غضروفی بینی. گاهی اوقات، بینی شکسته شده بدون نیاز به جراحی میتواند درمان شود اما در شرایطی که شکستگی بینی حاد و شدید باشد باید از جراحی برای ترمیم و بازسازی بینی کمک گرفت.
مراقبت ها و باید ها و نباید هایی که باید در نظر داشته باشید!
- باید بانداژ روی اسپلینت را هر از چند گاهی عوض کنید. توجه داشته باشید که دستورالعمل و طرز درست این کار را از پزشک یا تیم درمانی خود بگیرید.
- از خیس شدن آتل بینی خود جلوگیری کنید.
- از تماس و لمس کردن مداوم، دستکاری اسپلینت و حتی بینی جراحی شده خود خودداری کنید، خصوصاً در روزهای ابتدایی بعد از جراحی بینی.
- چنانچه اسپلینت بینی خارجی شما شل و یا حتی به طور کامل جدا شد، ظرف 48 ساعت برای ترمیم و یا جای گذاری دوباره آن به جراح بینی خوب در اصفهان دکتر مینا نجارزاده مراجعه کنید.
- از اسپریهای آب بینی برای جلوگیری از کیپ شدن سوراخهای بینی خود استفاده کنید. (هرچند اسپلینت های داخلی با ایجاد فضا میتوانند تنفس را برای شما راحتتر کنند اما مخاط بینی میتواند این امکان را از شما سلب کند.)
- نگران نامرتب و بهم ریختگی ظاهرتان به خاطر وجود آتلهای خارجی نباشید، به زودی برداشته خواهند شد و میتوانید مطابق میل خود استایل کنید.
چه زمانی باید فوراً به پزشک مراجعه کنیم؟
آسیب به بینی در تصادفات، فعالیتهای ورزشی و یا حوادث مختلف دیگر، به وفور دیده میشود و حتی در موارد حادتر باعث شکستگی استخوان و یا غضروف بینی میشود. در مواقعی که هر یک از موارد زیر را تجربه کردید، بدون فوت وقت به کلینیک و مرکز درمانی مراجعه کنید:
- در صورتی که درد زیادی در داخل و یا اطراف بینی خود داشتید
- بینیتان کج شده بود
- ورم بیش از حد
- خونریزی شدید
- کبودی زیادی اطراف چشم داشتید
اگر آتل بینی مان شل و گشاد شد چه کنیم؟
معمولاً تا زمانی که موقع جداسازی اسپلینت بینی فرا نرسد، گشاد نمیشوند؛ اما اگر آتل شما پیش از موعد شل شد، باید قبل از هر اقدامی با پزشک خود صحبت کرده و یک تایم ویزیت بگیرید تا مجدداً برایتان جای گذاری شود. در صورتی که آتل بینی خارجی باشد، سعی کنید بدون جدا کردن و برداشتن آتل، یک لایه چسب جدید روی لایهی قبل بزنید.
آیا درآوردن اسپلینت بینی دردناک است؟
در رابطه با میزان دردی که فرد متحمل میشود، هیچگاه نمیتوان معیار مشخص و دقیقی عنوان کرد، اما تجربه بیماران مختلف در زمان برداشتن اسپلینت بینی حاکی از این مسئله است که عموماً افراد احساس ترس، درد، هیجان را با هم تجربه میکنند و پزشک متخصص هم فرایند خارج کردن آتل را آرام و بدون عجله انجام میدهد تا بیمار دردی حس نکند. شاید کمی احساس فشار داشته باشید اما بدانید که خیلی زود تمام شده و میتوانید از نتیجه جراحی خود لذت ببرید و وارد مرحله بعدی دوره ریکاوری شوید.
خوابیدن بعد از جراحی بینی با اسپلینت بینی به چه صورت است؟
همان طور که در بخش مراقبتهای بعد از جراحی بینی عنوان شد، اصلیترین عامل و مهمترین فعالیتی که بیماران بعد از جراحی میتوانند برای تسریع بهبودی خود انجام دهند، استراحت و ریلکس کردن است. اما طبیعتاً این استراحت کردن با استراحت در روزهای معمولی و عادی زندگی متفاوت خواهد بود. برای مثال شما یک آتل روی بینی خود دارید (داخل بینی) که باید به خوبی از آن مراقبت کرده و از وارد کردن هر فشار مازادی به بینی خود جلوگیری نکنید پس کوچکترین نکات بعد از جراحی بینی میتوانند نقش مهم و اساسی در دوره ریکاوری شما داشته باشد.
برای استراحت کردن در روزهای اولیه بعد از جراحی که بینی شما در آسیب پذیر ترین حالت خود قرار دارد، توجه داشته باشید که خوابیدن به یک سمت نمیتواند بهترین پوزیشن و حالت برای استراحت شما باشد، چرا که در این حالت سوراخ پایینی بینی شما بسته شده و نمیتوانید به راحتی نفس بکشید و به این ترتیب استراحت خوشایندی نخواهید داشت. دراز کشیدن به پشت به حالتی که سر کمی بالاتر از بدن قرار داشته باشد ایده آل ترین پوزیشن برای استراحت کردن بیماران رینوپلاستی است.
شاید عادت داشته باشید که با حیوان خانگی تان، همسر و یا فرزندانتان استراحت کنید، در دوره نقاهت، این عادات را فراموش کرده و تنها بخوابید چرا که برخورد دست، آرنج و یا هر برخورد غیر منتظره ای با بینی شما، آخرین اتفاقی است که بخواهید برای شما بیافتد. در صورتی که به دلیل دردهای جزئی که بعد از جراحی به سراغتان میآید نمیتوانید بخوابید از داروهای مسکنی که جراح رینوپلاستی خوب در اصفهان دکتر نجارزاده تأیید کرده استفاده کنید.